Welcome to PC-gamer Online Shopping Store !

Korpa
Engage – Game Boy na solarni pogon (VIDEO)

07/09/2020

Ukoliko čovečanstvo planira da dočeka 22. vek u relativno prihvatljivom stanju, jasno je da će neke navike morati da se menjaju, naročito one energetske. Na podužem spisku svega što će morati da „leti” sigruno se nalazi i litijumska baterija. Kako izbeći njenu štetnost a nastaviti sa korišćenjem brojnih sprava koje ona napaja? Suncem! Odgovor je naučnih radnika sa tehnoloških univerziteta Northwestern i Delft u Americi. 

 

Put do dominacije održive energije oni su započeli od gejminga, preciznije od jednog 8-bitnog Game Boy klona kome su nadenuli ime Engage. Ova sprava nema bateriju, a energiju crpi preko solarnih panela montiranih na prednjoj strani. Koliko još ima da se radi do potpuno funkcionalne ručne konzole svedoči njena trenutna autonomija, koja iznosi vrtoglavih 10 sekundi. Pod pretpostavkom da je neko voljan da igra bilo šta u tako malim porcijama, nameće se pitanje čuvanja pozicije. Na originalu bi ona ostala zabeležena sve dok je baterija u životu, a pošto baterije ovde nema, inženjeri su ovaj problem premostili tako što je Engageautomatski sačuva kada detektuje da mu ponestaje čorbe.

 

Prototip more i druga ograničenja. Zvuk za sada ište previše struje, tako da su autori rešili da ga se ratosiljaju. Primećeno je i da se učinak razlikuje u zavisnosti od igre koja se pokreće (Engage koristi originalne kertridže), pa tako šah, pasijans ili tetris daleko bolje rade u odnosu na neke akcione naslove. Tu je i konstantna začkoljica koja prati solarni pogon, varljiv izvor svetlosti.

 

 
 
 
Izvor: sk.rs